27 Nisan 2014 Pazar

ELEKTRONİK MÜZİK SAHNESİNDE BAŞINA BUYRUK, DELİ Mİ DELİ BİR MÜZİSYEN: VITALIC

Girizgâhı yaparken elektronik müzik şeklinde ifade ediyor olmam Pascal Arbez’yi, nam-ı diğer Vitalic’i yalnızca bu janra ait kılmıyor pek tabii. Fazlasıyla eklektik bir müzik icra etmekten büyük bir keyif aldığını neredeyse bütün röportajlarında, sosyal medya hesaplarında ve belki de en önemlisi yaptığı müzikle dile getirmekten çekinmeyen cesur adamımız techno’dan, electro’ya, electro house’dan electroclash’e kadar uzanan envai çeşit janrla fazlasıyla haşır neşir. Hatta synthesizer’la gitarın sürekli olarak yaşadığı ‘’in an open relationship’’ mevzusundan keyif alıyorsanız Vitalic’in müziği sizi astral seyahata bile çıkabilir. Zira menşe ülkesinin dolaylı yolla da olsa Fransa olmasından mı yoksa ana akım için fazlasıyla underground bir müzik icra ediyor olmasından mı kaynaklanıyor bilinmez ama kendisinin mevcut elektronik müzik sahnesindeki en underrated isimlerden biri olduğunu düşünüyorum.

İlk olarak 2011 yılında yayınlanan ''Poney EP'' ile müzik dünyasında görücüye çıkan Vitalic, söz konusu EP’de yer alan ‘’La Rock 01’’ adlı single sayesinde tabir-i caizse dans müzik sahnesinde ortalığı toza dumana kattı. Öyle ki daha çok 2manydjs olarak bilinen Dewaele Brothers ikilisi tarafından söz konusu single, dans müziğin de gayet rock’n’roll olabileceğinin bir kanıtı olarak lanse edildi. Hoş daha sonra yayınlanacak olan My Friend Dario’nun daha çok rock’n’roll kokan bir ruha sahip olduğu da su götürmez bir gerçek.

2005 senesinde yayınlanan debut albümü Ok Cowboy ile geniş kitleleri de tavlayan Vitalic’in bu albümden çıkan ‘’Poney Part 1’’ adlı single’ının dijital sanat alanında sanal bir topluluk olarak faaliyet gösteren Pleix’e ait Birds adlı videoda kullanıldığını sağır sultan bile duymuş olmalı. Zira bu Poney Part 1 çılgınlığı  Poney Part 2 olarak da başarısını sürdürmeye devam etti. Hatta Ok Cowboy’dan çıkan bir diğer nadide single olan Trahison’un temelde ergenlik sorunsalına odaklanan Naissance des Pieuvres adlı Fransız yapımı bir filmde kullanıldığını da not düşelim. 


İkinci stüdyo albümü olan Flashmob’u 2009 senesinde yayınlayan Vitalic, artık rüşdünü ispatlamış bir dj olarak müzik hayatına ivme kazandırmaya başladı. Your Disco Song ile açılışı yapan Flashmob albümü ‘’Poison Lips’’, hit olma potansiyelinin yanı sıra tuvalet fantezisinin ne kadar da yaratıcı olabileceğinin kanıtlanmasını hedef alan videosuyla da dikkat çeken ‘’Second Lives’’ ve maalesef videolanmayan fakat albümün en ayrıksı çalışması olduğunu ve bu anlamda tamamıyla güme gittiğini düşündüğüm ‘’One Above One’’ gibi vurucu track’lerle dans etmeyen bünyeleri bile zıvanadan çıkarmayı başardı.

  

Dönem dönem birçok müzisyene ait şarkıları remix’lemekten de geri kalmayan Vitalic’in Sexy Sushi ikilisinden tanıdığımız bir diğer kafası kırık Fransız müzisyen Rebeka Warrior’la son albümü Rave Age dahilinde ‘’La Mort sur Le Dancefloor’’ adlı featuring bir çalışması da mevcut. Sexy Sushi’nin ‘’Oublie Moi’’ single’ını da bir dönem remix’leyen Vitalic, Oxygène albümüyle bir milat başlattı desek abartı olmayacak nitelikteki müzisyen Jean Michel Jarre’ın meşhur ‘’La Cage’’ parçasına da el attı. Son albümü Rave Age çıkalı uzun zaman olsa da Vitalic bu albüm kapsamında turlamaya devam ediyor. En son 2012 yılında Massive Weekend festivali kapsamında izlemeye şansına sahip olduğumuz Vitalic’i dj set konsepti altında 21 Haziran’da Suma Beach’te düzenlenecek olan Minipax Festival kapsamında izleyeceğiz. Benim 2 yıl önce yaptığım hataya düşmeyip dansa aç bünyelerinizi Poney Part 1 eşliğinde denize karşı salıverin. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder